Bristol Residence

Bristol, RI

Built on a gently sloping site with views to Bristol Harbor to the East and Narragansett Bay to the West, this home maximizes its setting by taking advantage of the multitude of dramatic views available.  By creating a singular width, linear composition of rooms, views in both directions are provided from all spaces.  The structural transparency provides unique places to enjoy views through changing light patterns occurring throughout the day and seasons of the year.  During the design phase, views were carefully studied and recorded and were used as the basis for the layout of the interior spaces.

The architectural building forms recall the traditional shingled cottages that dot the New England shore while making their own statement of style, special to its programmed use.  It is neither traditional nor modern, but unique to its location.

Its interior design uses natural stone in a nod to the stone walls that run across the site dating to its history as agricultural land.  Exposed wood is carefully placed to accent the crisp painted cedar siding. Inside, a feeling of lightness appropriate to a seaside retreat is extended to the ample spaces for large family gatherings and the professional grade kitchen.

Several features are designed with an eye toward sustainability, including the use of a geothermal well for heating and cooling which is projected to pay for itself in only three years, use of locally harvested certified wood flooring throughout which will also aid indoor air quality, and capture of rainwater for irrigation.

Awards

Silver, RI Monthly Design Awards, 2012

Merit Award, Custom Home Magazine, 2012 Design Awards