Academic Building

New England

KITE conceived a proposal for a new campus academic building that employed strategic siting to take advantage of relationships to the existing campus. The design positioned the building on the corner of its urban site in order to define a small courtyard which would be the terminus of an active path. The building then used views onto this south-facing courtyard to set the stage for views of an existing historic building, and create a more gracious entrance to a tall mid-century modern building. A shady path along the north side of the building completed the pedestrian network, and provided opportunities to have quieter contemplative green space outside offices and seminar rooms. The balance of public and private in the way it defined this edge of campus as well as within the building grew from the key move of siting the building.