Green Company Headquarters

Cranston, RI

Designed to meet LEED Silver criteria and registered with the US Green Building Council, this proposal for new office building housing the headquarters for a growing construction firm reflect their dedication to quality construction and providing a positive work environment for their staff while demonstrating their capacity and comittment to green building technology.

The design starts with a series of box-like forms that intersect a simple rectangular volume, creating spatial variety and reflecting the functions within.  An emphasis on views and transparency through spaces and along various axes carries a sense of light and playful exploration of space throughout the interiors.  A variety of structural, functional, environmental factors drive the ultimate form of the building.  The size and pattern of the window openings is driven by the lightweight bearing wall construction.  The deep overhang on the south facade sheilds upper level offices, while more opaque forms occupy the lower level and shield storage and other utility areas.  The orientation of the building along the east-west axis enables 100% of occupied spaces to enjoy ample daylight.

The interior lobby space provides a dramatic entry and yet houses a comfortable conference area through careful manipulation of light and volumes.  Recognizing that glare and acoustic control are important issues, the conference area inhabits a sheltered volume within the larger atrium.

Innovative features include proposals for a refrigerant-based geothermal well for cooling and a passive chilled-beam hydronic system.  Proposed materials include a rain-screen style fiber cement panel system and reclaimed redwood siding salvaged from local sources.  An area of green roof provides a demonstration case study, and the landscape is designed to reduce stormwater runoff, reuse roof drainage to sustain planting beds, and use native New England plantings to encourage habitats.